לאכול בשביל שניים תזונה נכונה לנשים הרות עם דגש על CFS/FMS
דיאטנית קלינית וטבעית, מטפלת ברפואה סינית ומנחת סדנאות בישול בריא המאמר נכתב במיוחד לעיתון "חדשות אס"ף, גיליון 3.
עריכה: ליאורה מנסן-רובינשטיין
תזונת האם במשך תקופת ההיריון משפיעה מאוד על מצבה הגופני ועל סיבוכים בזמן ההיריון ולאחריו, וגם על תוצאות הלידה, כגון משקל הלידה ושבוע הלידה. המצב התזונתי של האם לפני הלידה, כגון תמונת הדם והמאגרים בגופה הוא קריטי. לכן חשוב לנשים
שמתכננות להיכנס להיריון לוודא שהן נכנסות במצב התזונתי הטוב ביותר שניתן, כך גם ההיריון יעבור יותר בקלות. הדבר נכון על אחת כמה וכמה לגבי נשים הסובלות מ-CFS או מפיברומיאלגיה שפעמים רבות מצבן התזונתי ירוד. שיפור המצב יאפשר לגוף להתמודד בצורה טובה יותר עם ההיריון, המהווה במובנים רבים מעמסה גדולה לגוף.
לאכול בשביל שניים – אין הכוונה לאכול כפול! טווח עלייה במשקל מומלץ הוא בין 9 ל-16 ק"ג. משקל המטרה נקבע באופן פרטני לכל אחת על פי טבלאות, בהתאם למשקלה הראשוני. עלייה גדולה מדי או נמוכה מדי מסוכנת ויכולה לגרום לסיבוכים, לכן חשוב להיות במעקב מתמיד בזמן ההיריון. כמה מזון בכל זאת צריך להוסיף? מומלצת תוספת של כ-300 קלוריות או של %10% -20 לקצובת הקלוריות היומית הרגילה (לכל גיל ומשקל הקצובה שונה).
אסור בשום פנים ואופן לעשות דיאטות הרזיה בזמן ההיריון. תוספת ברזל המחסור התזונתי הנפוץ ביותר בהיריון הוא אנמיה על רקע חוסר בברזל המתבטאת בחולשה, קור, ירידה בכושר הגופני, קור בכפות הרגליים והידיים, דפיקות לב מואצות, נשירת
שיער ועוד.
סיכונים כתוצאה ממחסור בברזל לאם – עייפות, ירידה במערכת החיסון, סחרחורות, עמידות נמוכה במצבי דימום מוגבר או התערבות כירורגית.סיכונים לעובר – לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך, הפרעות הנובעות מחוסר אספקת חמצן לשיליה.
מזונות עשירים בברזל הם בשר ובעיקר בקר, איברים פנימיים (כבד), הודו (בעוף יש הרבה פחות), דגים (בעיקר בסרדינים), גרעינים, קטניות, אגוזים ושקדים, טחינה, פירות יבשים. גם בירקות ירוקים יש ברזל אך הוא אינו נספג טוב בגלל נוכחות חומצה אוקסלית (המיתוס של "פופאי עם התרד" אינו נכון…). הספיגה הינה טובה יותר במזונות מן החי. ויטמין C משפר את ספיגת הברזל לכן מומלץ לאכול מזונות אלו בשילוב מזונות העשירים בוויטמין זה.
מוצרי חלב וסידן ושתיית תה מעכבים ספיגת ברזל ולכן כדאי לאכול אותם במרווח של מספר שעות מנטילת/אכילת ברזל. צריכת הברזל המומלצת בזמן היריון כפולה מזו המומלצת לנשים בגילאים 19-50. בגילאים אלו מומלץ לצרוך 15 מ"ג ליום ואילו בהיריון מומלץ לצרוך 30 מ"ג ליום. המלצות משרד הבריאות הן תוספת של 100 מ"ג ברזל מהשבוע ה-9 להיריון ועד 6 שבועות לאחר הלידה. קיימים בשוק תוספי ברזל על בסיס טבעי ("ברזל עדין"). תוספים אלו גורמים לעצירות פחות מאשר ברזל סינתטי. אם ההיריון מתוכנן, מומלץ שלושה חודשים לפני כן להתחיל לצרוך כמויות נמוכות של ברזל ולהקפיד על אכילה ממגוון המזונות שצוינו למעלה. מובן שנשים שנמצא אצלן חוסר ברזל לפני ההיריון צריכות לקחת מינונים גבוהים יותר ולהשתדל לשפר את תמונת הדם לפני ההיריון. ניתן להניח כי רוב החולות ב- CFS או בפיברומיאלגיה עוברות ממילא בדיקות דם, מכיוון שבכל תלונה הקשורה לעייפות וחולשה קיים תמיד החשד למחסור בברזל או במרכיבים אחרים, ובבדיקת דם שגרתית אפשר לשלול אפשרות כזו. אם לא יצא לך להיבדק, הדבר מומלץ בכל מקרה, היות שידוע כי הרבה חולי CFS/FMS סובלים מאנמיה קלה עד חמורה, ועלייך לטפל בזאת לפני הכניסה להיריון.
יש לקחת בחשבון שישנם חולי CFS/FMS אשר צורכים מינונים קטנים יותר של חומרים בשל רגישות לכימיקלים. לכן, בכל מקרה לפני נטילת תרופה או ויטמין, כדאי לחולת CFS/FMS הרה או המתכננת להיכנס להיריון להתייעץ עם רופא מוסמך בנוגע לנטילת תרופה/תוספי מזון. חומצה פולית
כל הזכויות שמורות לאס"ף. אין להעתיקו, לשכפלו או לפרסמו בכל מקום שהוא, ללא אישור בכתב מהעמותה.